Openingsexpo Biënnale 'Leegstand en Herontwikkeling' (fotobron: DezeenScreen)

door: Obed Verbeek

Een “Internationale Biënnale Leegstand & Herbestemming”, een ” In Between Design Route” Maastricht met tevens een opening van de expo “Gedeelde Grond” in het NAI en als klap op de vuurpijl de openstelling van het tijdelijke “Sphinxspark”. Maastricht stond in het teken van leegstand en herontwikkeling, waarbij iedereen die iets met deze thema’s heeft zich haastte naar die zuidelijke Bourgondische stad. Maastricht kent allerlei bottom-up initiatieven zoals expositieruimte B32, Het Landhuis, Mandril & Culturele Vrijplaats het Landbouwbelang. Zij hebben van leegstand weer dynamische plekken in de stad hebben gemaakt. Deze week is duidelijk geworden dat er ook aan de top de nodige aandacht is voor het onderwerp en inmiddels flink wat in beweging is. Jammer dat niet iedereen er bij kon zijn. Om aan te schuiven bij het “diner van visionairs”, wat de biënnale omschrijft als: ‘Belangrijke partijen en beslissers gaan met elkaar in debat over leegstand en herbestemming’, moest flink de beurs worden getrokken. Geruchten gaan over bedragen van 700 euro voor een stoeltje, maar dan was je er ook wel echt bij 😉

Een van de projecten, rollend uit een van de “topkokers”, is het tijdelijke Sphinxspark. Dit voormalige fabrieksterrein behoort tot het project “Belvedere”. Inmiddels lijken de masterplannen uit 1999 van dit project ingehaald te zijn door de tijdsgeest. De plannen gaan weer op de schop. Of gaat er uiteindelijk wel uberhoubt een schop de grond in? Stand van zaken anno 2012: alle private investeerders hebben zich teruggetrokken en de leegstand en braakligging in dit 280 hectare grote gebied is groot.

Inmiddels is er wel een andere schop op het terrein de grond in gegaan. Die van Linda Grosseschallau en negen andere studenten van de Fachhochschule Düsseldorf tijdens hun onderzoek naar een ontwerp voor het interieur van dit park. Vier weken hebben ze hieraan besteed en de plek inmiddels gedoopt tot “Resphinxed”.
Linda vertelde enthousiast dat de groep zich een beetje als archeologen voelden omdat ze erg veel archeologische vondsten deden op het terrein zoals allerlei scherven, afval maar ook botten. Tijdens de opening van het park zijn al deze vondsten geëxposeerd bovenop een tijdelijke uitkijktoren vanwaar je het hele park kon overzien. Ze hebben het park opgedeeld in een “Coldvalley” voor de echte avonturiers, de “Holy Woods”, de “Snails Heaven” als meest bekende slakken-Mekka van Nederland en de romantische hoek “Warm Bricks”. Lees meer over hun werk op hun blog. De studenten hebben met hun voorstel tevens de Great Indoors Award gewonnen.

Het spinxpark is een initiatief van NAiM/Bureau Europa, in samenwerking met REcentre, en Marres Projects.

Ik ben erg benieuwd hoe zich dit verder ontwikkelt: een groene topdynamische hotspot waar je graag vertoeft of blijft het bij conceptuele benaderingen?