Tijdelijk ruimtegebruik, het buzz-woord binnen de stedelijke ontwikkeling anno 2012. Inmiddels zijn het niet alleen krakers, kunstenaars en andere clandestiene gebruikers die verschillende ruimtes al decennia lang tijdelijk gebruiken. Grondeigenaren, beleidsmakers, stedenbouwkundigen, architecten, burgers en sociologen; iedereen lijkt de mogelijkheden van het tijdelijk gebruiken van ruimtes te ontdekken. Er komen meer mogelijkheden en het animo groeit voor initiatieven en projecten. Bottom-up, top-down en allerlei variaties hier tussenin.

Buitenkans gelooft niet in het top-down ontwikkelen van de stedelijke ruimte. We geloven in het betrekken van ALLE potentiële gebruikers van de stad. Ondernemers, rijke & arme bewoners, allerlei maatschappelijke en culturele initiatieven, de overheid, etc. Tijdelijk ruimtegebruik geeft aan al deze potentiële gebruikers de mogelijkheid om zelf initiatief te nemen, te experimenteren, zich te ontwikkelen en zo samen de stedelijke ruimte te ontwikkelen.

Expeditie Buitenkans onderzoekt tijdelijk ruimtegebruik in de praktijk en beschrijft deze. Dit met het doel praktische kennis te verzamelen en deze te delen om zo het tijdelijk gebruik van ruimte verder te stimuleren en te ondersteunen.